POR LLUIS MESA I REIG, CRONISTA OFICIAL D’ESTIVELLA (VALENCIA)
En la nostra comarca del Camp de Morvedre la passió de Jesús ha tingut gran vigència al llarg dels segles. Tanmateix, tret de la intensa Setmana Santa saguntina i de diferents elements propis de la cultura popular com ara el cant de “las siete leguas” d’Estivella o el cant dels “judíos” d’Albalat, no hi havia molt més que acostara eixe temps a la manera de ser dels nostres pobles. Els actes religiosos tenien molta vigència perquè al voltant del cristianisme girava la vida però realment res diferenciava la celebració de la Setmana Santa d’una població a una altra. Contràriament hi havia tot un imaginari de rituals, cançons i jocs que feia que el Camp de Morvedre visquera de manera especial els tres dies de pasqua. Alguns dels nostres espais naturals eren referencials La benedicció de les aigües de la Font de Quart o les excursions pels indrets de la Calderona en suposaven un bon testimoniatge. El calendari reservava un temps festiu per a la festa o la mitja festa. Les famílies i les quadrilles d’amics dedicaven eixes dates per a la reunió i per a una gastronomia especial.
Els anys han passat. Realment eixe ritual perviu i amb més força. Potser més intensament que la passió cristiana però amb certs canvis. Les nostres muntanyes o els racons més estimats continuen reunint molta gent i la vida es transforma en els municipis fins a la huitena de la pasqua que arriba amb la celebració de la festa de Sant Vicent Ferrer. No obstant això, hi ha elements que demostren que la situació s’ha transformat. El tercer dia de pasqua ha deixat de ser mitja festa i pràcticament no se celebra. Contràriament, la Setmana Santa, abans sols reservada a rituals religiosos, té un sentit més lúdic i els festejos pasquals s’hi avancen. A més la joventut no sols es queda en la nostra natura sinó que busca uns altres paratges
En definitiva, la Pasqua continua vigent, especialment en els pobles. Potser en el camí s’han perdut cançons, jocs tradicionals i uns altres elements. Però la tradició pasqüera, amb els seus canvis, continua com a referent tradicional del Camp de Morvedre.