POR AURELIÁ LAIRÓN, CRONISTA OFICIAL D´ALZIRA (VALENCIA)
Bernat Darás, cronista oficial de Carcaixent, el más prolífico de los historiadores de su ciudad natal, junto con el ya desaparecido Juan Climent Mollá, archivero que fue de la parroquia de la Asunción, ha sacado a la luz otro interesante libro titulado Del Mayorazgo y Marquesado de la Calzada, en el que a través de sus páginas se hace un detallado estudio de una de las familias más importante del Carcaixent de los siglos XVII-XIX, que fue ennoblecida por el rey Carlos IV.
El trabajo se inicia con la fundación del Mayorazgo de la Calzada y sus fundadores, con todos los datos relacionados con la genealogía de todas las personas relacionadas directamente, incluyendo los árboles familiares y los bienes que lo integraba a partir de la documentación que se conserva en el Archivo Histórico Nacional, Archivo del Reino de València, Archivo Diocesano de València, Archivo Histórico de la Parroquia de la Asunción de Carcaixent, Arxiu de la Seu de Xàtiva, Archivo Municipal de València, Archivo de la Universidad Literaria de València, Archivo Municipal de Carcaixent, entre otros.
También se incluye un detallado estudio de los linajes Talens, Albelda, Colomina, Garrigues y Roser del primer marqués de la Calzada, Vicente Talens Garrigues, Colomina i Roser (1738-1797), así como las biografías de todos los marqueses de la Calzada y poseedores del Mayorazgo, hasta su desaparición.
Y todo ello, magníficamente ilustrado con fotografías de archivo, principalmente, de objetos, inmuebles y demás que guardan una relación con el tema tratado, principalmente de la casa-palacio, para cuya demolición y construcción de un moderno edificio de viviendas, el 28 de abril de 1966, solicitó permiso al Ayuntamiento Joaquín Viñals Guimerá, director general de la Caja de Ahorros y Monte de Piedad de Valencia.
Como colofón del libro se incluye la trascripción y reproducción en facsímil de la certificación expedida en 1649 por Juan Francisco de Hita, rey de armas del rey Felipe IV, sobre el linaje de los Talens.
En la actualidad está preparando, junto al cronista oficial de la ELM de la Barraca d’Aigües Vives Eugenio García Almiñana, un magnífico e interesante trabajo de investigación titulado Algunes qüestions històriques de la Vall i Convent d’Aigües Vives. Colons i pobladors. Els barons de Casanova, cuyo original ya se halla en la imprenta.
————————————————————————–.
Bernat Daràs, cronista oficial de Carcaixent, el més prolífic dels historiadors de la seua ciutat natal, junt amb el ja desaparegut Juan Climent Mollá, arxiver que va ser de la Parròquia de l’Assumpció, ha tret a la llum un altre interessant llibre titulat Del Mayorazgo y Marquesado de la Calzada, en el que a través de les seues pàgines es fa un detallat estudi d’una de les famílies més important del Carcaixent dels segles XVII-XIX, que va ser ennoblida pel rei Carles IV.
El treball s’inicia amb la fundació de la Primogenitura de la Calçada i els seus fundadors, amb totes les dades, i amb la genealogia de totes les persones relacionades directament, incloent els arbres familiars i els béns que l’integrava a partir de la documentació que se conserva en l’Arxiu Històric Nacional, Arxiu del Regne de València, Archivo Diocesà de València, Arxiu Històric de la Parròquia de l’Assumpció de Carcaixent, Arxiu de la Seu de Xàtiva, Arxiu Municipal de València, Arxiu de la Universitat Literària de València, Arxiu Municial de Carcaixent, entre d’altres.
També s’inclou un detallat estudi dels llinatges Talens, Albelda, Colomina, Garrigues i Roser del primer marqués de la Calçada, Vicente Talens Garrigues, Colomina i Roser (1738-1797), així com les biografies de tots els marquesos de la Calçada i posseïdors de la Primogenitura, fins a la seua desaparició.
I tot això, magníficament il·lustrat amb fotografies d’arxiu, principalment, d’objectes, immobles i la resta de que guarden una relació amb el tema tractat, principalment de la casa-palau, per a la demolició i del qual construcció d’un modern edifici de vivendes, el 28 d’abril de 1966, va sol·licitar permís a l’Ajuntament Joaquín Viñals Guimerá, director general de la Caixa d’Estalvis i Mont de Pietat de València.
Com a colofó del llibre s’inclou la transcripció i reproducció en facsímil del certificat expedit en 1649 per Juan Francisco de Hita, rei d’armes del rei Felip IV, sobre el llinatge dels Talens.
En l’actualitat està preparant, al costat del cronista oficial de l’ELM de la Barraca Aigües Vives Eugenio García Almiñana, un magnífic i interessant treball d’investigació titulat Algunes qüestions històriques de la Vall i Convent Aigües Vives. Colons i pobladors. Els barons de Casanova, l’original del qual ja es troba en la impremta.
FUENTE: A.L. Cronista Oficial d´Alzira (Valencia)