LA SUAVITAT DEL COLLINS
Oct 01 2020

PER LLUÍS MESA, CRONISTA OFICIAL D’ESTIVELLA (VALENCIA)

Les persones valencianoparlants són d’emprar diminutius. Almenys, és la visió que se’n té des de fora. Diuen que la intenció és endolcir la llengua. Tal volta, per eixa raó, han triomfat eufemismes que intenten suavitzar les paraules, com ara la interjecció collins, referent del nostrat colló o collons. També està, com m’apuntava la professora de valencià de Sagunt i amiga Pura Gracia, la forma col·loquial botons.

Estic convençut que necessitem en estos mesos sentir especialment un colló. Crec que en escoltar-lo parem major atenció al que ens diuen. Amb la pandèmia que cau, calen veus fortes que diguen: «Collons! Ningú diu res a la quadrilla que vaig topetar dissabte passat a una plaça de la plaça de Xèrica/Jérica divertint-se sense mascaretes» o «Colló! Eixe home es continua llevant la mascareta pel carrer perquè vol fumar!”.

Els crits són espontanis i sincers. Però també cal dir que es poden dir de manera suau i amb sinceritat. Els millors sentiments s’expressen amb la saviesa necessària per a no fer mal. A voltes, un collins és millor que un collons. És clar que, el terme castellà equivalent «cojones» produïx major estridència que la seua forma valenciana. Així i tot, en determinats contextos, suavitzar la paraula és bo. De segur que, si a la meua filla adolescent li dic «Collons arreplega l’habitació», se’m rebotarà més que si li expresse «Collins Aitana, arreplega l’habitació que no està del tot ordenada». Un collins, doncs, no sols transmet suavitat sinó que convida a emprar termes moderats. La veritat és que m’agraden en determinats casos els eufemismes i les expressions civilitzades més que les paraulotes. Sé que estes últimes existixen i omplin dignament el llenguatge però entenc que el seu abús acaba per empobrir l’ús de la llengua. L’altre dia Abelard Saragossà expressava que determinades interjeccions són pròpies de persones civilitzades o bones. Sens dubte entre eixes s’inclou collins.

En definitiva, mantinguem la interjecció nostrada collons. Té un bon efecte per a fer reaccionar a la societat o a la persona a la qual es dirigix. Però no deixem de banda un collins per a les ocasions en les quals és important la suavitat amb la intenció de fer canviar d’actitud a la gent. Recordem que l’efecte de la sinceritat s’apaga, si ferix a l’altre, i s’intensifica, quan és capaç de comunicar el que es pensa sense incomodar.

Fuente: https://www.levante-emv.com/

Add your Comment

Calendario

noviembre 2024
L M X J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Archivos

UN PORTAL QUE CONTINÚA ABIERTO A TODO EL MUNDO