MARCOS CAMPOS CRONISTA OFICIAL DEL MUNICIPI, NARRA A LA SEUA PRIMERA NOVEL•LA, «HUESOS EN UNA CAJA DE CARTÓN», LA POLÈMICA ARRIBADA D’UN NOU METGE AL POBLE L’ANY 1764
Quan el doctor Pedro Vinyals va arribar a la plaça de Montserrat una freda vesprada d’hivern de 1764, encara faltaven 250 anys per a que Marcos Campos (Montserrat, 1967), un apassionat de la Història i del seu poble, rescatara de l’oblit la seua vida i la plasmara, negre sobre blanc, en una novel•la. «Vaig trobar un expedient a l’Arxiu del Regne de València on es parla d’un litigi que es va celebrar a la Reial Audiència al segle XVIII i que afectava directament al poble de Montserrat.
Als documents apareix un metge jove, Pedro Vinyals, que només arribar al municipi pateix una sèrie de problemes. Tot deriva en una vista judicial sobre la seua designació com a metge de la localitat. Al judici, alguns testimonis acusen al doctor de la seua condició sexual amb la finalitat de que el seu contracte siga rescindit», explica Campos a Levante-EMV.
Aquest és el punt de partida històric del que naix Huesos en una caja de cartón, la primera novel•la publicada per Marcos Campos, cronista oficial de Montserrat. El text està basat en els fets reals que es van succeir en aquest municipi de la Ribera, malgrat que l’autor ha preferit no citar el nom del poble en cap capítol. «Vaig decidir no localitzar la història per tractar d’universalitzar-la. De tota manera, es dóna informació i es descriuen els llocs on transcorre l’acció per a que puguen ser reconeixibles», apunta Campos.
En la narració, l’enfrontament entre els membres d’una família, l’estranya desaparició d’un comediant, un xiquet amb una inquietant malaltia mental, un alcalde qüestionat i un misteriós rector condueixen al lector per un camí que no coneix el seu desenllaç fins a l’última plana.
Marcos Campos ha publicat al llarg dels últims anys les investigacions històriques Els bous a Montserrat, les arrels d’una festa i La Música Vella de Montserrat. La seua tasca com a investigador ha permés enriquir Huesos en una caja de cartón amb, per exemple, les quartilles del metge on van quedar anotades les atencions que van rebre els veïns a la seua consulta. Una prova de com canvien els temps i també la gent. «Tenim les mateixes inquietuds, la mateixa essència. Però, crec que aquelles persones eren més temeroses. La religió tenia un paper predominant i els propietaris de tot eren els senyors. Aquelles persones no eren lliures».
Per a Campos, investigar i escriure sobre la història de Montserrat suposa, més que una responsabilitat, el «plaer» de descobrir el que va ocórrer, fa segles, al seu poble. Fa 250 anys, el doctor Pedro Vinyals no podia ni imaginar que algú com Marcos Campos contaria un dia la seua història. Pedro Valero / Valènciav
NOTÍCIA PUBLICADA EN ‘LEVANTE-EMV’, LUNES 19 DE ENERO DE 2015