EL DEBAT AL VOLTANT DEL PENTINAT TRADICIONAL

POR LLUIS MESA I REIG, CRONISTA OFICIAL D’ESTIVELLA (VALENCIA)

gf

En estos dies és notícia fallera els canvis introduïts en el tema del pentinat tradicional de les falleres majors i la seua Cort. Alguns llancen la seua reflexió amb la sana idea d’exposar-ne la seua. Uns altres ho fan perquè es creuen amb el poder absolut al voltant del que ha de ser la festa i esperen qualsevol moment per a atacar amb la seua opinió contrària. Totes dos posicions són respectables, i independent d’elles, la realitat és que el debat relatiu al pentinat tradicional ja fa temps que s’hi havia d’haver introduït en les falles.

No fa tants anys la indumentària valenciana tradicional era un tema tabú. Mai no es pensaria que esta es recuperaria, sobretot la masculina. Cada vegada que un home eixia amb ella era mirat com un personatge estrany(ho dic en primera persona per haver-ho viscut). No obstant això, va arribar un dia que gràcies a l’impuls dels fallers i de les falleres i a les cases d’indumentàries se’n va fer majoritari l’ús. En eixe temps potser haguera estat interessant que s’impulsara també la recuperació dels pentinats tradicions, però es va deixar aparcada. Així que era normal que algun dia, quan es donaren les condicions adequades, isquera a la llum pública.

Sembla que el més important en tots els casos és buscar la coherència en l’ús dels pentinats. Alguns potser creuen els tres rodets són innegociables, com ho era la vestimenta del xix. Tots són vàlids però han d’estar en consonància amb l’estil del vestit. No serà fàcil triar l’acte oficial en el qual gastar-ne un o altre. És clar que hi haurà un període d’adaptació no exempt d’errades o d’aspectes a millorar. Però el més important és que per fi s’abordat des de les instàncies oficials. Eixa realitat significa que ja no es podrà tirar enrere, siga que siga en el futur el responsable de JCF. Suposa que d’una manera o una altra l’únic monyo passarà ha ser reconegut com una possibilitat més de les que ens proporciona la rica indumentària. En definitiva, benvingut el debat del pentinat tradicional sobretot perquè que ve per a quedar-se.

Fuente: https://lasnoticiasdejaviermesareigcom.wordpress.com/

Sin Comentarios.

Responder

Mensaje